Monday, April 28, 2008

Madame Edwarda. Mortul. Istoria ochiului

coperta_17602George Bataille - Madame Edwarda. Mortul. Istoria ochiului

N-auzisem de Bataille până înainte să-mi cumpăr această carte. Motivul pentru care am cumpărat-o nu rezidă în imaginea de pe copertă, ce m-a îndemnat să-mi fac o scurtă impresie asupra conţinutului, ci pur şi simplu el a fost preţul de doar 4 lei, pe care-l avea afişat într-o librărie din oraş. Primul pas fusese aşadar făcut. Cealaltă parte de adevăr e că această subţire carte a stat în raftul bibliotecii mai bine de un an până să întind mâna să o scot de acolo pentru a o citi între două lecturi mai consistente.

Cele doar 168 de pagini de text bataillean, pe alocuri doar câteva cuvinte pe pagină, m-au făcut să reconsider cumva literatura franceză şi să mă gândesc de două ori atunci când voi citi aprecieri de înaltă clasă pe coperta a patra, chiar dacă ele aparţin chiar şi unei doamne numite Marguerite Duras, al cărei nume nu-mi putea trece pe lângă ureche. Revenind la ideea iniţială, totuşi nu recomandările de pe spate m-au făcut s-o cumpăr, aşa că ar fi ultimele pe care aş da vina pentru impresia lamentabilă pe care mi-a produs-o. Cărticica prinde în paginile sale trei texte scurte fiecare unic prin felul său, asemănătoare însă oarecum prin temă, ce surprind fapte absurde încărcate de o sexualitate debordantă.

Nu văd ce discuţii aş putea purta pe baza fiecărui text în parte ţinând cont că tot ceea ce ele conţin nu se rezumă decât la voluri, sex, urinări şi defecaţii, încălcări ale tuturor normelor sociale şi umane. Nu mi-aş fi putut închipui că în atât de puţine pagini se pot strânge atâtea imagini de aşa natură. Pe mine, ce-i drept, m-au lăsat indiferent, însă nu văd cum ar putea reacţiona un cititor cu picioarele pe pământ fiind pus în faţa unor imagini împinse la limită descriind profanare religioasă sau josnicie umană până la pragul inferior. Orb sau pervers să fii pentru a-i putea rezista în picioare unei astfel de cărţi.

În ciuda argumentării pe care însăşi autorul o aduce pe seama Istoriei ochiului, n-am putut fi convins de calitatea şi substratul acestor texte, cu toate că este probabil, nu neg acest lucru, să fi pierdut eu acest fapt din vedere. Până când mă voi convinge de talentul scriitoricesc al lui Bataille, citind şi alte cărţi ale lui, volumul de faţă primeşte nota 6.

13 comments:

Anonymous said...

Ma bucur sa vad in sfarsit o notare, as zice eu, mai aproape de adevar. Sigur fiecare dintre noi evalueaza cartile citite dupa cum ne place, avand critetii diferite. Unii prefera judecata de valoare, mai aproape de cea critica, in timp ce pentru alti cititori, judecata de gust e cea dominanta.

Liviu said...

@ligia: ceea ce fac eu nu e decat sa-mi exprim parerea asupra cartilor pe care le citesc. se mai intampla ca, bineinteles, unele dintre ele sa ma prinda mai receptiv decat altele si mai dispus tolerant la nivel stilistic, apreciind mai mult actiunea. alte carti insa, precum aceasta, nu se pot strecura pe sub pielea unor cititori al caror scop nu consta in a gasi scene fierbinti prin paginile lor. negasind ce actiune sa apreciez mi-am format ca atare si parerea asupra acestei carti.

Anonymous said...

@liviu: Suntem cu totii cititori si, dupa cum bine zicea Umberto Eco, textul capata viata cu fiecare lectura. Te inteleg perfect, avem criteriile noastre si universul nostru de asteptare in ce priveste cartile pe care le citim. Mi s-a intamplat si mie sa citesc carti considerate geniale si sa nu inteleg nicicum de ce. Pana la urma, nu tine si acest aspect tot de frumusetea descoperirii textului?

Liviu said...

@ligia: Da, adevarat. Nu ne ramane decat sa judecam cartea dupa cel care suntem noi, dupa ceea ce stim si dupa lucrurile in care credem. Pentru ca pana la urma oamenii cauta in carti calea catre ei insisi.

Anonymous said...

urmareste un pic viata scriitorului, trecerea prin catolicism. ai tinut un in mana un text absolut pentru ca a reusit cu fiecare fraza sa afirme absurdul limitelor, fie si morale, atunci cand e vorba de tristete.
nu te pripi...

Liviu said...

@gustulcireselor: da, am mai aruncat niste priviri pentru a ma lamuri cu Bataille. Pe scriitor nu-l exclud in niciun caz din posibilele mele lecturi viitoare, insa cartea asta nu prea mai are cum sa mi se para altfel. nu acum.

StrangeBookLife said...

Cea ce vreau sa-ti spun nu are nici o legatura cu acest roman sau cu bataille. Deci...ma mir ca nu ai citit nimic de scriitorul Victor Hugo. Eu te sfatuiesti sa-i citesti operele (in special "mizerabilii") pentru ca sunt extraordinare. Nice to meet you! Bye!

StrangeBookLife said...

Imi pare rau..........sunt cateva greseli gramaticale in coment-ul anterior, dar eram grabita cand l-am scris asa ca......oricum, se-ntelege ce vreau sa spun:D

LighIoana said...

De unde ai achiziționat aceasta carte?o caut disperata de ani de zile...

LighIoana said...

De unde ai achiziționat aceasta carte?o caut disperata de ani de zile...

Unknown said...

http://www.libris.ro/madame-edwarda-mortul-istoria-ochiului-POL973-681-548-X--p919588.html

Unknown said...

http://www.libris.ro/madame-edwarda-mortul-istoria-ochiului-POL973-681-548-X--p919588.html

Simone said...

Georges Bataille este un pornograf, pe lângă care Marchizul de Sade e curat și chirurgical, dar este unul dintre cei mai mari scriitori și filozofi francezi ai secolului său. A avut legături cu suprarealiștii, a contribuit la revista Acephale. A scris masiv, iar în România a fost tradus foarte puțin și prost. „Istoria ochiului” sună oribil, termenul de poveste (ca-n Povestea Pulii) este infinit mai potrivit. Trebuie citit în franceză pentru a fi apreciat ca un real estet.