Sunday, July 29, 2007

Cronica unei morti anuntate


Gabriel Garcia Marquez – Cronica unei morţi anunţate


Cronica unei morţi anunţate este un roman de natură realist-fantastică, aşa cum de altfel ne-a şi obişnuit Gabriel Garcia Marquez.

Povestea în sine nu este foarte complexă: Angela Vicario tocmai s-a căsătorit cu Bayardo San Roman. În noaptea nunţii el constată că ea nu era fecioară, motiv pentru care proaspătul soţ o aduce înapoi, bătută, la familia ei. Cerându-i-se să spună numele făptaşului ea îl desemnează pe Santiago Nasar. Astfel, doi dintre fraţii săi – gemeni, Pedro şi Pablo Vicario, se hotărăsc să-l ucidă. Ironia pe care pune accent cartea este că până la sfârşitul zilei destinată crimei întreaga localitate ajunsese să ştie că Santiago Nasar urma să fie ucis. Toţi – cu excepţia lui. În urma crimei gemenii primesc trei ani de închisoare iar Angela Vicario începe să-i trimeată scrisori fostului soţ, în care şi-ar dori o oarecare reconciliere a căsătoriei.

Viziunea narativă este subiectivă însă de această dată, inovativ, naratorul nici nu ia parte la întâmplări, nici nu asistă măcar la ele; totul este scris din punctul de vedere al unei investigaţii asupra a tot ceea ce s-a întămplat, chiar cu scopul scrierii acestei cărţi.

Nota mea: 10. Dacă moartea vrea neapărat să te cunoască atunci nici chiar toate încercările de o opri nu o vor face să dea înapoi.

Citat: "Întodeauna am crezut că numai copiii sunt în stare de orice."

Am mai citit:

  • Un veac de singurătate
  • Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet
  • Dragostea în vremea holerei

4 comments:

Andreea said...

e prima carte pe care am citit-o in spaniola si prima de garcia marquez si pot sa spun ca mi-a placut enorm chiar daca mie in general nu imi plac romanele care au dezvaluit finalul inca de la inceput - mai ales din titlu:)
nu stiu cum e tradusa, un scriitor ca GGM e mai bine citit in limba lui ca sa poti prinde toate nuantele romanului.dar daca a luat 10 atunci felicitari traducatorului.

Unknown said...

eu tot am citit-o de curind in romana,si mi-a placut enorm,m-a tinut cu sufletul la gura pe tot timpul lecturii

Anonymous said...

Tocmai am citit-o, in cateva ore (cu intreruperi :) ).
Sunt inca sub puternica ei impresie...am senzatia ca am vazut crima si pe mort cu proprii mei ochi, parca am fost martora la tot ce s-a intamplat....Superb! Acum ii citesc memoriile "Vivir para contarla"...si sunt fascinata.

Cluidy said...

O carte interesanta, care te pune pe ganduri. Am citit-o de-a lungul unei singure zile, pur si simplu nu am putut sa aman lecturarea ei. Cel mai mult m-a impresionat latura ei romantica, mai bine-zis intorsatura pe care au luat-o sentimentele Angelei pentru sotul ei.Nu sunt sigura daca am inteles corect : pana la urma el se intoarce la ea???Deci au parte de happy-end??