Tuesday, February 19, 2008

Despre dragoste şi alţi demoni

despre_dragoste_demoniGabriel Garcia Marquez - Despre dragoste şi alţi demoni

Acest scurt roman al bine-cunoscutului scriitor columbian, publicat în 1994, reface povestea vieţii micuţei Sierva Maria de Todos Los Angeles, al cărei destin stă pus sub semnul unei întrebări sfidătoare şi-n acelaşi timp al unei condamnări stranii de a cărei adevărată esenţă pare că nimeni nu este sigur. Pornind de la un fapt real, descris la începutul romanului, scriitorul reface fictiv destinul adolescentei ale cărei rămăşiţe sunt găsite sunt găsite în ziua de 26 octombrie 1949 într-un mormânt al Mănăstirii Santa Clara. N-ar fi nimic ciudat aici dacă insă craniul n-ar fi purtat pe el un păr minunat măsurând nu mai puţin de douăzeci şi doi de metri.

Muşcată de un câine turbat, Sierva Maria de Todos Los Angeles, este imediat suspectată de a fi contractat boala. Privată de o atenţie maternă, ea este crescută mai mult de către doică şi de către servitoarele negrese, cu a căror cultură africană devine tot mai familiară. Problema intervine atunci când tatăl fetei o bănuieşte ca fiind posedată şi o trimite la mănăstirea de maici Santa Clara, unde ajunge să fie ţinută asemenea unei deţinute şi chiar persecutată. Momentul cheia al desfăşurării acţiunii îl constituie desemnarea lui Don Cayetano Delaura pentru a-i fi exorcist, misiune acordată de către inchiziţie, cu toate că stareţa se opune. Astfel, cel ce ar fi trebuit s-o excorcizeze ajunge să nu mai creadă că fata ar fi posedată, devoltând o iubire obsedantă pentru aceasta.

Sfârşitul, de această dată nefericit, reface drumul pe care n-a avut curajul să meargă în Dragostea în vremea holerei şi confirmă acum ceea ce atunci n-a fost decât o întrebare... Da, se poate muri din dragoste...

Nota mea: 10, pentru că n-am cum să-i dau altceva, pentru că mi-e imposibil să apreciez altfel valoarea acestei cărţi şi a acestui scriitor. Pentru că, deasemenea, este memorabilă.

Am mai citit:

  • Un veac de singurătate
  • Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet
  • Dragostea în vremea holerei
  • Cronica unei morţi anunţate

No comments: