Tuesday, July 10, 2007

În căutarea oii fantastice

Haruki Murakami – În căutarea oii fantastice

În căutarea oii fantastice a fost singura carte pe care am luat-o de la BookCrossing No.3 şi până la urmă s-a dovedit că a meritat. Gândindu-mă puţin am ajuns la concluzia că n-am mai citit nicio carte a vreunui scriitor japonez şi am rămas oarecum surprins de stilul vizibil fluent, foarte lejer, pe care poate nu-l aşteptam de la locuitorii Ţării Soarelui Răsare.

Este un roman subiectiv cu elemente fantastice, pe alocuri alegorice, ce încapsulează în interiorul cuvintelor lui un adevărat joc de semnificaţii.

Naratorul, după o scurtă prezentare a poziţiei sale familiale şi sociale, se vede aruncat brusc, aproape fără posibilitate de alegere, într-o cursă senzaţională: un individ foarte influent al vieţii sociale din Tokio îi cere să pornească în căutarea unei oi pe care chiar naratorul nostru a introdus-o prin intermediul unei fotografii în paginile unei publicaţii pentru care era însărcinat, acesta fiindu-i chiar domeniul de activitate.

Astfel drumurile îl aduc în Hokkaido, insula nordică a arhipeleagului japonez, unde cărările i se amestecă considerabil. Aici, pe vârful unui munte, nu doar că reuşeşte să găsească oaia-simbol ci chiar se reîntâlneşte cu spiritul unui foarte bun prieten din tinereţe, de fapt cel vinovat de tot acest periplu.

Întoarcerea la viaţa obişnuită înseamnă de fapt asumarea uni noi vieţi.

Nota mea: 9. Nu are o lecţie de viaţă bine definită lăsându-te mai mult să o deduci tu. Mă întreb dacă Murakami a ştiut exact, pe lângă ce scrie, ce vrea să transmită.

8 comments:

Diana Adela Martin said...

e una din cartile care mi-au placut mult
are si o continuare dans dans dans

M. said...

zilele trecute eram la biblioteca si am ezitat in a citi cartea lui Haruki sau a lui Ryu (copii de aruncat), in cele din urma am mers acasa cu Ryu Murakami.
De Haruki Murakami am citit, "Kafka pe malul marii". Mi-a placut foarte mult, si dupa cum spuneai si tu, fluenta, si stilul simplu m-au uimit. Fantasticul trece in real, imbinandu-se cu el, si lasandu-ti impresia ca de fapt anormalitatea este normal. Imi place Murakami.

Anonymous said...

e super...
desi totul e fictiune starile sunt deosebit de reale...
vaaai,doar atat ai citit de murakami?:(

Liviu said...

@hideto: da, atat:D si sincer sa fiu... nu am prea simtit tentatia sa-i cumpar cartile... poate candva am sa mai citesc insa nu cred ca in viitorul foarte apropiat...

Anonymous said...

sunt super...recunosc asta nu e dintre cele mai geniale,dar sunt unele care chiar exceleaza...
incearca si yasunari kawabata:D

wow...ma bucur ca am dat din greseala peste blogul asta...
mi se pare promitator:D
felicitari!:)

Liviu said...

@hideto: mersi:D pai daca-i asa atunci o sa ma interesez... o sa mai citesc:)
si kawabata :)

Anonymous said...

Este unul dintre scriitorii mei preferati.
In cautarea oii fantastice este legata de o alta carte Dans dans dans.
Incearca sa citesti "La capatul lumii si in tara aspra a minunilor" sau "Kafka pe malul marii", doua carti de-ale lui care mi-au placut mult. Eu am citit cam tot ce am gasit de Haruki Murakami.

Anonymous said...

Am citit zece carti de la Haruki Murakami si doua de la Ryu Murakami. Amandoi sunt excelenti. Azi am terminat In cautarea oii fantastice si mi s-a parut absolut superba. Maine incep Dans Dans Dans. Ma bucur ca ii citeste lumea pe japonezi. Sa incercati si un clasic precum Yasunari Kawabata.